Recull dels diferents articles d’opinió publicats als mitjans de comunicació escrits de persones de l’entorn de Vilafranca En Comú sobre temes d’interés per Vilafranca i pel municipalisme en general.

La municipalització d’Europa: un projecte en creixement

Marta Junqué, activista de BComú, CatComú i Xarxa d’Entitats Europeistes de Catalunya

Publicat a ‘publico.es’ el 01-12-2018

 

La vilafranquina Marta Junquè explica en aquest article publicat al blog del diari Públic que el projecte municipalista en clau internacional va guanyant rellevància política a sis mesos de les eleccions europees, configurant-se com un projecte fresc, capaç de teixir àmplies aliances per refundar Europa. Estem en un moment decisiu, on el món sembla haver embogit dins i fora del territori europeu, com manifesten les victòries de Trump, Salvini o Bolsonaro, (o el més recent augment del partit VOX a Espanya a partir de les eleccions autonòmiques andaluses). Davant d’això, l’opinió de Marta Junquè és que ara –més que mai- és el moment d’apostar per una Europa municipalista, construïda des de baix, des del bé comú, des de la confluència i del feminisme, de l’alegria i l’esperança de viure en una Europa social i radicalment democràtica.

Llegir l'article

Volem construir a Vilafranca una majoria alternativa a l’equip de govern actual amb ERC i la CUP.

Ramon Arnabat. Vilafranca En Comú

Publicat a Eix Diari, 08-11-2018

En aquest article, el portaveu de Vilafranca En Comú a l’Ajuntament de Vilafranca i recent anomenat coordinador general de Catalunya En Comú, fa una anàlisi del moment actual del projecte En Comú arreu de Catalunya, el paper de les esquerres per avançar enmig de la polarització de la política i del país, el paper que es pot fer des de l’oposició municipal per avançar cap unes polítiques socials i de conjunt de ciutat,i planteja la voluntat d’anar avançant cap la construcció d’una majoria alternativa d’esquerres a l’actual equip de govern municipal.

Llegir l'article

Per un model d’acompanyament comunitari i solidari

Montserrat Romagosa, Vilafranca En Comú

Publicat a El 3 de Vuit, 02-11-2018

L’autora és representant de Vilafranca En Comú al Consorci Sociosanitari de Vilafranca. Parla de la mancança d’equipaments per a la gent gran a Vilafranca, i celebra l’anunciada ampliació de la residencia assistida del Centre Ricard Fortuny amb 80 places més. Tot i així, Romagosa considera que aquest model de residència no és el model més adequat ja que comporta una fractura vital i un deteriorament cognitiu de la persona al cap dels anys, i reivindica un model comunitari d’acompanyament a les persones en els diferents estadis de la seva vida. Aquest és el model, segons Romagosa, que des de Vilafranca En Comú s’està plantejant al voltant de l’antic hospital de Sant Francesc, situat al carrer Sant Pere. Un model que ja existeix a molts llocs, i que posa les persones i les cures al centre de les polítiques públiques.

Llegir l'article

Volem combatre l’escletxa digital

Jordi Castellví, Vilafranca En Comú

Publicat a El 3 de Vuit, 26-10-2018

L’expert en educació i alfabetització digital crítica, Jordi Castellví, membre de Vilafranca En Comú denuncia en aquest article les desigualtats existents en l’accés als sistemes d’informació digitals per determinats col·lectius amb pocs recursos econòmics, cosa que acaba generant altre tipus de desigualtats socials, de gènere, ètniques, generacionals i socioeconòmiques, i demanda l’important paper que tenen les administracions públiques per tal de garantir el dret a l’accés a la xarxa d’Internet a totes les persones. Aquest tema es va presentar en una moció al Ple de l’Ajuntament de Vilafranca, que l’autor ens explica en el seu article.

Llegir l'article

Vilafranca, d’esquena als infants i adolescents?

Anna Pujadó,  Vilafranca En Comú

Publicat a Eix Diari, el 17-01-2018

L’educació és molt més que el conjunt de coneixements que les escoles i instituts imparteixen en l’horari lectiu. Educa la família, el centre escolar, els amics i amigues, la societat, l’entorn…,El barri i la ciutat com fonamentals per a l’educació integral dels infants i adolescents. Els Ajuntaments, malgrat tenir molt poques competències en l’àmbit de l’educació reglada, poden definir estratègies per als espais públics que permetin un context clarament educador sobre el conjunt de la població. Malgrat això, l’actitud de l’equip de govern municipal fa que Vilafranca visqui d’esquena a les necessitats del seus infants i adolescents: sense pistes esportives obertes al joc espontani, sense biblioteques i sales d’estudi als barris, sense un pla de mobilitat adaptat a les necessitats dels més joves que els permeti ser més autònoms, etc…

Llegir l'article

 

Campanya “Adéu Plàstics”

Xavi Peñafiel,  Vilafranca En Comú

Publicat al 3 de Vuit, el 22-03-2019

 

Aquestes últimes setmanes hem vist publicades varies notícies als mitjans locals informant que l’Ajuntament de Vilafranca està fent la campanya “Adéu plàstics” per reduir el consum de plàstics d’un sol ús. Des de Vilafranca en Comú volem felicitar l’equip de govern per tirar endavant aquesta campanya i així contribuir a millorar la reducció de residus i la sostenibilitat de la Vila. Aquesta campanya és molt necessària, només cal mirar al nostre voltant o veure documentals com “Plastificats” del “30 minuts”, per adonar-nos que és un problema local que està afectant la salut de planeta i dels seus habitants, per això ja hi ha una llei de la UE que prohibeix els plàstics d’un sol ús a partir de l’any 2021. Des de Vilafranca en Comú, creiem que l’ús del plàstic és insostenible i ha arribat al seu límit, també creiem que hem arribat a aquesta situació, perquè durant molts anys el governs han fet cas omís als partits i a les associacions ecologistes que ja preveien aquest desastre.

Llegir l'article